U Mostaru održana svečana akademija “Ja domovinu imam i u srcu je nosim”

Pedagoški zavod Mostar i IC Štamparija u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine su upriličili svečanu akademiju pod nazivom “Ja domovinu imam i u srcu je nosim”.

U programu su objavljeni rezultati literarnog konkursa za učenike srednjih škola s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) koje nastavu izvode po federalnom nastavnom planu i programu.

U svečanom programu su nastupili ansambl “Ornament“, Mostarske kiše, profesorice Muzičke škole Meliha Kolukčija, Sabrina Smaka i glumac Šerif Aljić. Direktor IC Štamparije mr. Ibrahim Rahimić nakon podsjećanja na historijske činjenice o proglašenju bosanskohercegovačke nezavisnosti istakao je važnost jačanja patriotskih osjećanja kod učenika osnovnih i srednjih škola, pogotovo u Mostaru koji je opterećen brojnim političkim problemima.
 

“Od rata do sada deset godina smo izgubili na formiranjima raznih nivoa vlasti. Političke elite bi konačno trebale čuti glas građana i ponuditi im perspektive”, poručio je Rahimić.

Direktorica Pedagoškog zavoda Mostar Sabaheta Bijedić  istakla je da je cilj ove, već tradicionalne, manifestacije potaknuti mlađe generacije da njeguju državotvornu svijest.

“Sigurna sam da ćemo na ovaj način, raspisivanjem literarnih konkursa, ponovo dosegnuti ljepotu življenja i povratiti samopoštovanje“, kazala je Bijedić.
 

Stručni žiri u sastavu mr. Nusret Omerika, mr. Irma Marić, mr. Ibrahim Rahimić i Džemal Juklo od 37 prispjelih radova o temi “Domovina se srcem izgovara i onda kad usne zanijeme“ za najbolji odabrao je rad Anide Babović iz mostarske Gimnazije. Druga nagrada pripala je Almi Đelmo iz Srednje mješovite škole Jablanica, dok je treće mjesto zauzela Adnana Hujdur iz Druge gimnazije Mostar.

U Mostaru održana svečana akademija