Svečana manifestacija dodjele diploma

Pedagoški zavod Mostar je u sklopu obilježavanja jubileja rada i dana Zavoda, 25.5.2016.godine, u Narodnom pozorištu Mostar  organizovao svečanu  dodjelu diploma učenicima pobjednicima na kantonalnim takmičenjima, priznanja profesorima i nastavnicima kao i školama čiji su učenici pobjednici, te institucijama i pojedincima za saradnju i doprinos u promicanju kvaliteta u obrazovanju.

U pozdravnom govoru direktorica Pedagoškog zavoda Mostar prof. Sabaheta Bijedić je istakla dva važna razloga održavanja ove manifestacije kao i poruke upućene široj društvenoj zajednici.

„Dva su važna razloga našeg današnjeg okupljanja;

1.       Svečana promocija i dodjela diploma i nagrada najuspješnijim učesnicima kantonalnih takmičenja u ovoj školskoj godini.

2.       Dan Pedagoškog zavoda Mostar

          Želja nam je da na svečan način promovišemo pojedinačna i kolektivna postignuća i uputimo čestitke učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima. Ovu manifestaciju  podržao je Turski kulturni centar Yunuz Emre, a nagrade učenicima obezbijedilo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, te  im se ovom prilikom zahvaljujem.

           Danas ćemo dodijeliti diplome i nagrade za osvojena prva tri mjesta na kantonalnim takmičenjima iz matematike, fizike i turskog jezika. Za takmičenje iz bosanskog jezika i vjeronauke nagrade su uručene na održanim svečanostima. Ove školske godine na kantonalnim takmičenjima učestvovalo je 456 učenika, koji su prethodno prošli školska, a neki i općinska takmičenja, a danas ćemo nagraditi najuspješnije. 

         Sa ovog skupa želimo poslati široj društvenoj zajednici sljedeće poruke:

1.       Imamo prekrasnu djecu i moramo ih njegovati kao najveću vrijednost.

2.       Još uvijek imamo mnogo nastavnika koji u sebi nose pedagoški žar i entuzijazam.

3.       Škole su nam (ne tako davno) bile zgarište, a danas ih s ponosom možemo pokazati svijetu.

4.       Još uvijek s nama žive ljudi dobrog srca koji će rado podržati naše ideje i akcije.

5.       Našoj djeci i mladima potreban je adekvatan odgovor na njihove potrebe za novim izazovima, znanjima, vještinama, za novim spoznajama na putu cjeloživotnog učenja.“ Ovom prilikom direktorica Bijedić je prezentirala sve aktivnosti zavoda koje su imale za cilj stručno usavršavanje nastavnika i profesora ka i podizanje kvalitete u cjelokupnom obrazovnom sistemu.

  „  Dozvolite mi da sada nešto kažem o Pedagoškom zavodu koji slavi svoj jubilej. Ove godine Zavod obilježava 62 godine svog razvojnog puta i 21 godinu obnovljenog rada. Kao institucija sa dugom tradicijom u obrazovanju s ciljem nadzora i kontrole Pedagoški zavod se danas profilira u modernu stručnu instituciju za istraživanje, razvoj i vrednovanje obrazovne prakse s ciljem osiguranja kvaliteta u obrazovanju.

           Postavlja se pitanje: Kako dostići kvalitetnu obrazovnu praksu?

          Sigurno je da kvaliteta nikada nije slučajnost ili sreća, on je uvijek rezultat ozbiljnih namjera, iskrenog truda i rada, vještog vođenje i djelovanja – on predstavlja mudar izbor između mnogih alternativa.

          Kada je o obrazovanju riječ nastavni metoda je ključni odgovor. Nastavni metoda  je put koji treba da probudi dječije  duše  i aktivitet, njihovo mišljenje i ponašanje, put kojim će se dotaknuti ukupno biće djeteta.

        To je razlog zbog kojeg Zavod insistira na kontinuiranom stručnom usavršavanju nastavnika i primjeni Metodologije  usmjerenoj na dijete u nastavnoj praksi. Samo uz primjenu savremenih strategija poučavanja može se dostići cilj odgojno – obrazovnog  rada tj. razvoj punog potencijala svakog pojedinog djeteta .

       Zavodu se često osporavaju takve inicijative, ali odgovori progresivnih nastavnika, savremenog školskog menadžmenta, postignuća učenika i rezultati svih naših istraživanja potvrđuju da je pravi smjer našeg puta. Mjereći rezultate u 7 područja standarda kvaliteta u ovoj godini možemo tvrditi da rezultati naših škola rastu na skali kvaliteta.

      Ovo je prilika   da nabrojim ključne aktivnosti na kojima se Zavod angažovao u ovoj godini:

1.       U oblasti edukacije i profesionalnog razvoja nastavnika održano je 49 stručnih aktiva, 1 konferencija, 9 seminara, 13 radionica  i 2 okrugla stola za ukupno 2.376 učesnika

2.       Osam kantonalnih takmičenja sa 456 učenika

3.       Testiranje učeničkih postignuća iz tri premeta na uzorku od 2.500 učenika

4.       Zavod kontinuirano radi na projektima u okviru  obrazovne reforme:

–          Kvalifikacijski okvir za opće obrazovanje

–          NPP zasnovan na ishodima učenja

–          Eksterna matura

–          Indeks inkluzivnosti i.t.d. 

·         Posebno smo ponosni na specifične projekte i manifestacije koje jačaju odgojnu komponentu, potiču patriotska osjećanja, razvijaju kulturu mira i kulturu   izvrsnosti.             

·         Ponosni smo što su škole postale dio globalne mreže škola u okviru projekata TWINING, PESTALOCI, GLOBALNE ŠKOLE i kroz partnerstvo sa školama iz Švedske i Republike Turske.

·         Ponosni smo što smo prvi u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Zavodom za školstvo otpočelu primjenu kriterija kvaliteta, koji su se nakon eksperimentalne  faze pokazali kao pouzdani mjerni instrumenti.

·         Primjena indeksa inkluzivnosti je donijela ključnu promjenu u pristupu planiranju i programiranju u školama i danas kao rezultat imamo funkcionalne razvojne planove škola.“ , istakla je između ostalog direktorica Bijedić.

Nakon obraćanja direktorice Pedagoškog zavoda prisutnima se obratio i dr.sc.Rašid Hadžović ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a.

”Jedna mudra izreka kaže: „Nitko na svijetu nije jači od čovjeka koji zna“!
Dragi učenici, neka upravo ovo bude vodilja svima vama u budućem radu, učenju, istraživanju i stjecanju najboljih saznanja te jačanju vaših kompetencija i sposobnosti.
„Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova“ – a vi ste svojim radom i rezultatima pokazali da imate svoje snove i da je „vaš rad ogledalo vaših sposobnosti“.
Stoga mi danas čini posebnu radost pozdraviti vas u osobno i u ime Ministarstva te uputiti najsrdačnije čestitke”, rekao je ministar Hadžović, te dodao: ”Danas promovišemo učenike koji su pokazali znanje i osvojili priznanja u znanju na kantonalnim takmičenjima, ali i dodjeljujemo nagrade za ostvarene rezultate.
Dragi naši učenici, vrijedni mladi članovi našeg društva, trebate znati da smo svi mi – i roditelji, i nastavnici, i škole, i predstavnici obrazovnih vlasti – ponosni na vas i vaš uspjeh. Trebate znati da se rad uvijek prepoznaje, a da se najbolja postignuća nagrađuju.
Želim vam poručiti da – bez obzira na to kojim poslom se budete bavili, za koje zanimanje se opredijelili, rezultati ne mogu izostati ako svoj posao radimo s najboljim i iskrenim namjerama te punim kapacitetima, činimo ga s voljom i dobrom”, rekao je između ostalog u svom obraćanju ministar Hadžović.

Svečanost su uljepšali svojim nastupom hor Muzičke škole Mostar, Kamerni orkestar Muzičke škole Mostar, hor IV OŠ Mostar „Leptirići“ i hor IV OŠ Mostar.