Kantonalno takmičenje iz matematike i hemije

Pedagoški zavod Mostar, u saradnji sa Srednjom medicinskom školom, Drugom gimnazijom i Karađoz-begovom medresom, organizira takmičenje za učenike srednjih škola iz matematike i hemije.
 Kantonalno takmičenje iz matematike održat će se u kinosali Univerziteta “Džemal Bijedić“, 22. marta 2013. godine s početkom u 9 sati. Cilj je promovirati najbolja učenička postignuća iz matematike, te podstaći razmjenu iskustava među samim učenicima. Najboljim učenicima će biti dodijeljene diplome i prikladne nagrade, a omogućit će im se i učešće na Federalnom takmičenju.

Takmičenje u prezentaciji naučnih tema iz hemije, pod nazivom “Razboriti hemičar”, održat će se 22. marta 2013. godine sa početkom u 10 sati u Srednjoj medicinskoj školi Mostar.

Ideja takmičenja je da učenici jednu od četiri ponuđene teme: bioindikatori u prirodi, hemija krša, hemija metabolizma i gastrohemija, izlože po svom izboru na kratak, jasan, zanimljiv i svojoj dobi prilagođen način.

Cilj takmičenja je podstaći učenike i profesore na kreativan pristup učenju i prezentaciji usvojenog gradiva iz područja prirodnih nauka. Takmičenjem se žele popularizirati prirodne nauke među učenicima, roditeljima i u javnosti, te medijski promovirati učenička postignuća i rad u školama.

Po završetku takmičenja za sve učesnike kantonalnih takmičenja iz matematike i hemije bit će upriličen svečani ručak u Studentskom hotelu Mostar.