Značaj i unapređenje karijerne orijentacije u osnovnim školama

Njemačko društvo za međunarodnu saradnju – GIZ u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, Pedagoškim zavodom Mostar i Zavodom za školstvo 23. i 24. avgusta u Konjicu organizovalo je dvodnevnu radionicu na temu „Značaj i unapređenje karijerne orijentacije u osnovnim školama kroz uvođenje mentorskog programa “Moje znanje-tvoje buduće zvanje?”

Radionici su prisustvovale predstavnica Ministarstava obrazovanja, nauke, kulture i sporta Emina Jusufbegović stručna savjetnica, predstavnice Pedagoškog zavoda Mostar dr.sc. Enisa Gološ v.d. direktorice i Edna Haznadarević stručna savjetnica te stručne savjetnice Andrea Pehar i Marija Čavar predstavnice Zavoda za školstvo Mostar, pedagog/inje i psiholog/inje osnovnih i srednjih škola Grada Mostara. Radionica je dio projekta “Stručno obrazovanje u BiH” koji zagovara obrazovanje zasnovano na potrebama tržišta rada i privrede.

Jedna od specifičnosti projekta jeste i mentorski pristup. Učenici iz osnovnih škola, učesnici programa, dobiju svog mentora, učenika srednje stručne škole. Od mentora dobiju direktne informacije o načinu školovanja, mogućnostima za dalje usavršavanje i posao, a istovremeno dobiju i novog prijatelja s kojim mogu pričati o svojoj budućnosti. Na početku je mentorski program kreiran samo za djevojke, međutim, rezultati su tako dobri da partneri insistiraju na dostupnosti programa i dječacima te uvrštavanju istog u sistem, kako bi mentorski program postao samoodrživ.

Učesnici radionice izrazili su zadovoljstvo održanom edukacijom i istaknuli potrebu za daljim usavršavanjem kako bi mogli što konkretnije pomoći djeci u karijernom savjetovanju.

Na radionici su prezentovani i uspjesi završene pilot faze projekta u partnerskim mostarskim školama, te najavljene buduće aktivnosti u koje će biti pozvane da učestvuju sve škole sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona.