Treći simpozij o bosanskom jeziku

20. i 21. maja 2021. godine održan je Treći simpozij o bosanskom jeziku. Zbog pandemije izazvane virusom korona održavanje Trećeg simpozija nije bilo u realnom svijetu u Mostaru, već je održano putem ZOOM platforme s centralnim dijelom iz samog Instituta za jezik u Sarajevu. No, bez obzira na način realizacije planiranog Simpozija, samo održavanje navedenog naučnog skupa podražao je Pedagoški zavoda Mostar, kao jedan od partnera.

Tokom dvodnevnog programa organizovanog u četiri sesije predstavljeno je oko 50 radova: od jezika bosanskih pisanih spomenika preko komparativnih i kontrastivnih istraživanja na temu kako bosanskog tako i drugih jezika, organskih idioma bosanskog jezika, odnosa bosanskog jezika i medija do standardog bosanskog jezika i savremenih bosnističkih istraživanja.

Pored učešća u vidu izlaganja radova na zadatu temu naših nastavnika/profesora sa različitih nivoa obrazovanja HNK-a, važno je istaći da je podršku samoj realizaciji Simpozija dao veći broj nastavnika i profesora koji su svojim prisutvom podržali Simpozij.