Svečano obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

25. 2. 2022. godine u Studenstkom hotelu u Mostaru svečano je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ovogodišnje obilježavanje 1. marta je posebno, jer predstavlja jubilarno – 30 godina od održavanja referenduma i 10 godina tradicionalnog obilježavanja Dana nezavisnosti u organizaciji Pedagoškog zavoda Mostar i IC Štamparije Mostar pod nazivom “Ja domovinu imam i u srcu je nosim”.

 Cilj manifestacije je jasan – promocija učeničkih radova koji kroz riječi prenesene na papir iskazuju svoju ljubav prema jedinoj domovini, ukazuju na važnost obilježavanja ovog datuma, svoju spremnost za opstanak na prostorima Bosne i Hercegovine i vjeru u bolje sutra.

Ove godine učešće na manifestacije uzelo je 16 učenika iz osam srednjih škola HNK-a. Najbolji učenici su nagrađeni u skladu sa raspisanim konkursom za najbolje literarne radove:

  1. mjesto – Medina Čolak, učenica Srednje škole Konjic
  2. mjesto – Elma Huseinbegović, učenica Gimnazije Mostar
  3. mjesto – Lamija Subašić, učenica Srednje škole Jablanica

Tokom realizacije programa prisutnima su se obratili organizatori manifestacije: direktor IC Štamparije mr. Ibro Rahimić, v. d. direktorice Pedagoškog zavoda Mostar dr. Enisa Gološ, stručni savjetnik mr. Nusret Omerika i učenici, dobitnici nagrada, koji su se iščitavanjem segmenata rada predstavili svoj rad, a u isto vrijeme promovisali škole iz kojih dolaze.