Seminar za nastavnike tehničke kulture

15.1.2019.god. u prostorijama Kulturni centar „Kralj Fahd“  u Mostaru s početkom u 10:00 satiodržan je seminar za nastavnike tehničke kulture, njih 11, na temu „Značaj tehničke kulture kroz vertikalnu prohodnost“.

Organizatori navedenog seminara bili su Pedagoški zavod Mostar i Kulturni centar „Kralj Fahd“  u Mostaru, a predavači:nastavnica tehničke kulture Arnela Ljevo  i profesor stručnih tehničkih predmeta Alija Hujdur.

U uvodnom dijelu nastavnicima se obratila direktorica Pedagoškog Zavoda Mostar, gospođa Enisa Gološ. Direktorica je uputila riječi dobrodošlice  svim prisutnim, te ukazala na značaj programskih sadržaja iz predmeta Tehnička kultura, kroz osnovno i srednje obrazovanje s obzirom na činjenicu da tehnika i tehnologija u današnje vrijeme sve više napreduju.

Nakon prezentacije na zadatu temu, tokom seminara kroz interaktivno učešće prisutnih razgovaralo se o značaju samog predmeta, o kvalitetu programskih sadržaja, o usvojenom znanju učenika iz osnovne škole i primjeni naučenog u srednjoj školi, o broju učenika koji nastavljaju svoje školovanje u srednjim tehničkim školama i sl. Kroz razgovor nastavnici su iznosili činjenice, te i sami govorili s kakvim se poteškoćama susreću u školama gdje rade. Postavljena su konkretna 4 pitanja što je rezultiralo adekvatnim odgovorima kao smjernicama za dalji rad na promociji predmeta Tehnička kultura:

  • Kako vaše kolege gledaju na značaj predmeta Tehnička kultura?
  • Kako se u vašoj školi gleda na značaj takmičenja iz predmeta Tehnička kultura?
  • Kako ocjenjujete opremljenost kabineta tehničke kulture u vašoj školi?
  • U planovima za opremanje škola ima li kabinet tehničke kulture?

Razmjena iskustava iz prakse je najbolji način učenja jedni od drugih i dostizanja postavljenog cilja u kvalitetu nastave.