Seminar iz informatike na temu „Sigurnost djece na Internetu“

17. 1. 2019. godine u organizaciji Pedagoškog zavoda Mostar i u saradnji sa KC „Kralj Fahd“ u Mostaru, održan je seminar za nastavnike informatike u osnovnim školama i profesore informatike u srednjim školama u HNK, u odvojenim terminima od 10 – 12 i od 12-14 sati.

Realizator teme „Sigurnost djece na internetu“bio je spoljni saradnik Pedagoškog zavoda Mostar dipl. ing. informacijskih tehologija Miralem Isić.

Tema je bila vrlo zanimljiva i aktuelna, tako da je dobro prihvaćena, a obrađena je s ciljem da se ukaže na „problem“ i istovremeno da se da savjet djeci, roditeljima, nastavnicima i profesorima informatike kao i svim prosvjetnim radnicima, naveo je gosp. Isić. Dalje je istako da su u prezentaciji korišteni materijali stručne literature sa interneta, posebno CARNET (Croatian Academic Research Network), gdje je uz dosta truda stručno obrađeno i analizirano dosta podataka iz anketa provedenih među učenicima od 5 do 8 razreda, te grafički prikazano. Tema je posebno aktualna i biće sve više, jer djeca uveliko koriste informacijske tehnologije gdje su često meta elektroničkog zlostavljanja koje je po definiciji opasnije od vršnjačkog nasilja, jer zlostavljač može ostati anoniman, a nasilje je prisutno 24 sata pred širokim auditorijem, koji se zahvaljujući društvenim mrežama stalno širi. Kroz diskusiju sa učesnicima seminara, istako je gosp. Isić, složili smo se da bi bilo korisno i potrebno provesti ankete u našim školama gdje bismo dobili relevantne rezultate, šta, koliko i na koji način djeca koriste od informacijskih tehnologija, i posebno da li su i u kojoj mjeri bili izloženi nekom vidu zlostavljanja od strane poznatih ili nepoznatih lica.

Isto tako je istako gops. Isić, da je potrebno u nastavni plan i program uvrstiti lekcije o pravilnom korištenju interneta i inače informacijskih tehnologija koristeći računara, mobitele, tablete, kako bi se spriječile razne neugodnosti i nezakonite radnje koje često kao korisnici nesvjesno činimo. Posebno je potrebno upozoriti na problem krađe identiteta na internetu sa savjetima kako je spriječiti, odnosno što bolje zaštititi svoje podatke na internetu.

Na seminaru su bila prisutna 24 nastavnika i profesora informatike.