Sastanak regionalne savjetodavne grupe za zapadni Balkan

U Beogradu je 6.,7. i 8 jula 2018. godine održan godišnji sastanak Regionalne savjetodavne grupe za Zapadni Balkan u okviru mreže Globalnog partnerstva za prevenciju oružanih sukoba (GPPAC), prevencije nasilja i uvođenje u osnove medijacije. Na sastanku ispred našeg kantona je prisustvovala predstavnica Pedagoškog zavoda Mostar stručna savjetnica Edna Haznadarević, predstavnica Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta HNK-a stručna savjetnica Emina Jusufbegović i Edita Zovko profesorica engleskog jezika koja radi za organizaciju NDC Mostar. Pored pomenutih još su prisutvovale kolege iz Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije , Ministarstva prosvjete Crne Gore, predstavnici pedagoških zavoda, fakulteta Crne gore, predstavnici osnovnih i srednjih škola Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, nevladinog sektora. Domaćin je bio nevladina organizacija NDC Srbija. Poseban akcenat je dat na dalju saradnju u regiji kontekstu izrade zajedničkih Akcionih planova prevencije nasilja u školama i realizacije programa iz obrazovanja za mir. Neke od tema sastanka koje su predstavljene od strane učesnika su bile:

-razmjena informacija i iskustava u realizaciji programa iz oblasti obrazovanja za mir, interkulturalnih projekata i prevencije nasilja u školama i lokalnim zajednicama;

– predstavljanje aktuelnosti oko zakonskih okvira koji obezbjeđuju mehanizme za integrisanje sadržaja obrazovanja za mir i prevencije nasilja u obrazovnom sistemu (predstavnici institucija)

-razmjena ideja i planiranje potencijalnih zajedničkih regionalnih projekata;

– uvođenje u osnove školske medijacije;

– regionalne promotivne kampanje – obilježavanje Međunarodnog dana mira i ostalih značajnih datuma i sl.

Nakon ovog sastanka planiran je regionalni trening za nastavnike iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Teme su: Konstruktivno rešavanje sukoba, Osnove medijacije i Antiradikalizacija mladih.