Panel-diskusija povodom Svjetskog dana učitelja, 2023.

Pedagoški zavod Mostar je u saradnji sa CPCD, projektom Misli o prirodi, 4. 10. 2023. godine u hotelu “Ada” u Blagaju povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja organizovao panel-diskusiju.

To je bila prilika da se učesnicima skupa predstave rezultati rada u protekloj godini dana, a u isto vrijeme da se svečano obilježi Dan  učitelja (odgajatelja, učitelja, nastavnika, profesora).

U ovodnom dijelu panela prisutnima se obratio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a dr. sc. Rašid Hadžović istakavši “Čast i zadovoljstvo mi je danas biti sa vama. Na samom početku koristim priliku da vam čestitam Svjetski dan učitelja i poželim mnogo sreće i uspjeha u daljnjem radu. Profesiju nastavnika treba slaviti svaki dan, a obilježavanjem ovog datuma šaljemo poruku da nastavničko zvanje ima neizmjernu važnost.”

Potom se u ime organizatora obratila direktorica Pedagoškog zavoda Mostar dr. sc. Enisa Gološ. Nakon čestitke istakla je važnost učiteljske profesije, važnost obilježavanja Dana u kojem se slavi profesija te “da je za kvalitetan nastavni proces važan učitelj/nastavnik, njegov odnos prema samome sebi, prema onome što radi, a da u cilju dostizanja kvaliteta važnu ulogu ima kvalitetna priprema, realizacija u samom procesu učenja i podučavanja, upotreba novih strategija, formativno praćenje učenika, i pomjeranje fokusa sa nastavnika na učenika, koji se promjenom paradigme stavlja u centar nastavnog procesa, itd.”

I najzad, prisutne je pozdravila komunikacijska menadžerica Aida Nadarević, ispred CPCD-a, projekta Misli o prirodi.

Cjelokupan program moderirala je Ermina Kevelj, profesorica u Osnovnoj školi Zalik, i jedna od učesnica u procesu izrade prijedloga NPP.

U glavnom dijelu panela prisutni su imali priliku da poslušaju izlaganja:

Analiza važećeg Nastavnog plana i programa za osnovne i srednje škole u HNK,  dr. sc. Muamer Tinjak
Struktura izmijenjenih nastavnih programa, Sanela Talović, prof.  (Prva osnovna škola Konjic)
Proces izrade izmijenjenih nastavnih programa, Adnela Tihak, prof. (Prva osnovna škola Stolac)
Moj profesionalni doprinos u procesu izrade nastavnih programa, Senija Kukuruzović, prof. (Osnovna škola Blagaj)
Implementacija sadržaja projekta „Misli o prirodi“ u NPP (primjer nastavi predmet Bosanski jezik i književnost), mr. sc. Aida Džiho (Osnovna škola Gnojnice)
Izgradnja kompetencija u skladu sa kontekstom sadašnjeg doba, Aida Bralj, nast. (Osnovna škola Zalik)
Analiza implementiranja Certifikacijskog mehanizma u 38 škola u BiH s posebnim fokusom na škole iz HNK, Sabina Hadžiahmetović

Na kraju kao i tokom panela ostvarena je komunikacija između prisutnih i panelista, koji nisu krili zadovoljstvo učešćem u ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana učitelja.