Obilježavanje 5. oktobra – Dana učitelja

5. oktobra 2021. godine će u prostorijama Kulturnog centra “Kralj Fahdˮ u Mostaru biti organizovana  Konferencije “Znanje je najbolja prevencija i najbolja investicija”, Mostar 2021.

Organizator ove Konferencije je Pedagoški zavod Mostar, koji kroz organizovanje pomenute Konferencije želi  promovisati profesiju odgojno-obrazovnih zaposlenika, svih  koji su direktno uključeni u odgojno-obrazovni proces.

Biti učitelj (odgajatelj, nastavnik, profesor) je najplemenitiji i najodgovorniji poziv, jer učitelji… nisu samo oni koji uče i podučavaju, oni i odgajaju, tako da je njihova uloga kompleksna. Od toga kako uče i podučavaju djecu/učenike, koje metode i oblike rada koriste, na koji način pristupaju procesu učenja i podučavanja, kako formulišu cilj učenja, realizuju očekivane ishode, evaluiraju i da li na osnovu dobivenih rezultata evaluacije planiraju dalje aktivnosti u radu sa djecom/učenicima, zavisit će dostignuti nivo kvaliteta procesa učenja i podučavanja, ali i procesa formiranja ličnosti djece/učenika koje uče i podučavaju. Dakle, radi se o profesiji koja jest ključna za razvoj i napredak društva.

Tokom Konferencije prisutni će imati priliku učestvovati u razmjeni ideja, prezentaciji primjera dobre prakse eminentnih stručnjaka iz oblasti obrazovanja. U isto vrijeme Pedagoški zavod Mostar uručit će zahvalnice svim saradnicima, pojedincima i institucijama, uz čiju pomoć i podršku je realizovan niz tema iz oblasti stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih zaposlenika tokom školske 2020/21. godine, što Konferenciju čini posebnom.