Književno veče posvećeno Safvet-beg Bašagić

3. 10. 2018. godine u prepunoj sali „Kluba čitalaca“ na Luci (prostorijama Narodne biblioteke) održano je Književno veče posvećeno velikanu pisane riječi, Hercegovcu Safvet-begu Bašagiću.

Prisutnima se u ime organizatora obratila v. d. direktorice Pedagoškog zavoda ukazavši na ciljnu grupu – učenike srednjih škola, koji su u proteklih mjesec dana imali priliku da istražuju i da svoje misli i svoja zapažanja o Safvet-begu Bašagiću zapišu. U isto vrijeme je istakla važnost istraživanja i podizanja nivoa svijesti u toj oblasti u smislu motivisanja učenika da kroz istraživanje prošire svoje vidike u oblasti kulturne baštine Bošnjaka, da se upoznaju sa životom i djelom istaknutih Hercegovaca i Bosanaca prepuštenih zaboravu.

Direktor Narodne biblioteke gosp. Rasim Prguda prisutne je pozdravio u ime domaćina i istakao važnost organizovanja manifestacija ovakvog tipa kao i važnost dugogodišnje saradnje između Narodne biblioteke i Pedagoškog zavoda, koja se ogleda u organizovanju i drugih oblika: od promocije knjiga do promovisanja čitalačke kulture i važnosti čitanja.

O samom životu i djelu Safvet-bega Bašagića kao i njegovoj posebnosti kad je u pitanju stvaralaštvo Bošnjaka govorila je doc. dr. Irma Marić, dok je mr. sc. Nusret Omerika ukazao na važnost sjećanja i važnost pamćenja u kulturi i tradiciji Bošnjaka. Omerika je iznio važne podatke iz navedene oblasti i istakao ulogu Safvet-bega Bašagića u takvom prirodnom ambijentu, između Istoka i Zapada.

Studenti Fakulteta humanističkih nauka i učenici Karađoz-begove medrese Mostar govorili su stihove Safvet-bega Bašagića.

Cjelokupan program upotpunjen je muzičkim izvođenjem učenika Muzičke škole Mostar.

I na kraju samog programa, koji je vodio Meadin Mrndžić, prof. Karađoz-begove medrese, podijeljene su nagrade učenicima čiji radovi su ocijenjeni visokom ocjenom.