Dodjela certifikata nastavnicima i profesorima

22. 10. 2018. godne u Centru za kulturu Mostar održana je završna manifestacija nakon uspješno završene obuke „Standardi nastavničke profesije“.

U uvodnom dijelu prisutnima se obratila dr. sc. Enisa Gološ, v. d. direktora Pedagoškog zavoda istakavši važnost ujednačenog razumijevanja standarda.

U isto vrijeme je istakla ulogu Pedagoškog zavoda koji je prepoznao važnost Standarda nastavničke profesije i krenuo u realizaciju ideje pripremanja radionica koje su prošli učesnici, njih 128, sa različitim stažom u obrazovanju.

Cilj radionica bio je, pored izgradnje, razvoja i jačanja nastavničkih kompetencija i interaktivna razmjena znanja i iskustva i stjecanje određenih vještina jačajući pri tome timski rad i individualnu odgovornost.

Nakon uspješno prođenih modula učesnici radionica su primjenili stečena znanja, vještine i kompetencije u nastavnom procesu, potom su izradili pripreme koje su provjerili u praksi. Rezultat takvog rada jest elektronski pripremljen Zbornik nastavnih priprema koji će poslužiti ne samo učesnicima obuke, već i svima onima koji žele da se profesionalno razvijaju i da šire svoje vidike u oblasti odgojno-obrazovnog procesa.

Prije podjele certifikata, sami učesnici obuke imali su priliku da iznesu svoja promošljanja:

1. Đenana Šegetalo, direktorica predškolske ustanove Dječji vrtići „Ciciban“ govorila ne na temu „Važnosti predškolskog odgoja za rast i razvoj djeteta“

2. Amela Prevljak, profesor razredne nastave Prve osnovne škole Konjic, Samir Begović, nastavnik bosanskog jezika i književnosti Osnovne škole „Mustafa Ejubović-Šejh Jujo“ i Sanja Kapetanović,

profesor matematike i fizike Karađoz-begove medrese govorili su na temu „Standardi zanimanja nastavničke profesije – iskustva i primjeri dobre prakse

3. Alija Hujdur, profesor Srednje mašinsko-saobraćajne škole, govorio je na temu „Od standarda zanimanja do NPP“

4. Huso Razić, pedagog Srednje škole Stolac, govorio je na temu „Uloga stručnih saradnika za rast i razvoj škole“.

Sama manifestacija je obogaćena muzičkim kompozicijama u interpretaciji Josipa Zubonje, učenika Muzičke škole I i II stupnja Mostar.

Na kraju je uslijedila dodjela certifikata učesnicima obuke koju su realizirali stručni savjetnici i v. d. direktora.

I ovaj put su za uspješnu realizaciju obuke bili zaslužni svi zaposlenici Pedagoškog zavoda kao i direktori predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola koji su podržali nastavnike i profesore na njihovom putu stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja. Svakako posebne zasluge idu upravo njima, nastavnicima i profesorima koji su učestvovali u realizaciji obuke.

Cjelokupan program završne manifestacije je moderirao Meadin Mrndžić, profesor Karađoz-begove medrese Mostar.