Dan otvorenih vrata Pedagoškog zavoda Mostar

Dan otvorenih vrata Pedagoškog zavoda Mostar

5. juna je u prostorijama Pedagoškog zavoda Mostar realizovan program pod nazivom Dan otvorenih vrata Pedagoškog zavoda. Tokom programa prostorije Pedagoškog zavoda bila su u periodu od 10:00 sati do 14:00 sati mjesto okupljanja i druženja učenika, nastavnika i profesora, direktora odgojno-obrazovnih ustanova, predstavnika institucija, partnera Zavoda, koji su učestvovali ili bili podrška u realizaciji takmičenja.

Pomenuti program imao je za cilj promovisati učenička postignuća mjerena kroz niz takmičenja kako učenika osnovnih tako i učenika srednjih škola tokom školske 2023/24. godine.

Aktivnosti na promociji postignuća učenika počele su u mjesecu junu 2023. završetkom projekta “Čitalački izazov” koji je Pedagoški zavod realizovao u saradnji sa Kulturnim centrom “Kralj Fahd” u Mostaru. Potom je proglašenjem najboljih literarnih ostvarenja na zadatu temu u povodu obilježavanja Dana pismenosti, Dana knjige, Međunarodnog dana maternjeg jezika, zvanično obilježen i određeni datum, što je realizovano u saradnji sa direktorom Omerom Mičijevićem i Timom Narodne biblioteke Mostar. Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i ove godine je tadicionalno realizovano uz podršku mr. Ibre Rahimića, direktora IC Štamparije Mostar i drugih članova Tima.

U periodu od marta do maja 2024. godine slijedila su takmičenja iz:

– njemačkog jezika za učenike osnovnih škola 7, 8. i 9. razreda i učenike srednjih škola,

– informatike, koje je realizovano iz tri oblasti za učenike srednjih škola,

– engleskog jezika za učenike osnovnih škola (9. razred) i učenike srednjih škola (4. razred),

– islamske vjeronauke za učenike 8. i 9. razreda osnovne škole i učenike 1. razreda srednjih škola,

– historije za učenike osnovnih škola  (9. razred),

– bosanskog jezika i književnosti za učenike osnovnih škola (7. razred) i učenike srednjih škola (1. razred).

Pored toga, Pedagoški zavod Mostar realizovao je još jedan projekat u saradnji sa Kulturnim centrom “Kralj Fahd” u Mostaru pod nazivom “Spretno-sretno” (kviz) i na taj način završio program takmičenja u ovoj školskoj godini.

Na samom početku programa pod nazivom Dan otvorenih vrata Pedagoškog zavoda Mostar prisutne je pozdravila direktorica Pedagoškog zavoda Mostar dr. sc. Enisa Gološ izrazivši zadovoljstvo prisutnošću učesnika i postignutim rezultatima učenika. U svom kratkom obraćanju istakla je da je za postignute rezultate od organizacije do realizacije zaslužan cijeli Tim Pedagoškog zavoda kao i vanjski saradnici, nastavnici, profesori, te brojni partneri i institucije, što je u jednoj sinergiji dalo pozitivne rezultate. I na kraju je uputila i čestitke svim učesnicima takmičenja.

Pored direktorice Gološ, pristnima se prigodnim govorom obratio i uvaženi ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a prof. dr. Adnan Velagić ukazavši na značaj takmičenja, ulogu Pedagoškog zavoda u samom procesu organizacije i realizacije niza takmičenja kao i drugih aktivnosti koje Pedagoški zavoda realizuje sa smanjenim ljudskim potencijalima, a potom je učesnicima takmičenja čestitao na postignutim rezultatima.

U nastavku programa slijedila je dodjela nagrada i diploma najuspješnijim učesnicima takmičenja.

Program na promociji učeničkih postignuća počeo je u 10:00 sati a završio je u 14.00 sati.