Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U Studentskom hotelu u Mostaru u organizaciji Pedagoškog zavoda Mostar i IC Štamparije Mostar 28. 2. 2023. godine obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Tradicionalno okupljeni učesnici su imali priliku da učestvuju u promociji učeničkih postignuća, jer manifestacija “Ja domovinu imam i u srcu je nosim” već jedanaestu godinu okuplja srednjoškolce s područja HNK-a s ciljem promovisanja literarnih ostvarenja na određenu temu u okviru navedene manifestacije. Nagradni literarni konkurs osigurava učenicima javno predstavljanje literarnih ostvarenja. U isto vrijeme, tradicionalno se učesnicima manifestacije na poklon predaje Zbornik radova sa prošlogodišnje manifestacije.

Na ovogodišnji nagradni konkurs “Bez korijena ne raste trava, čovjek bez domovine ne živi”, prijavilo se dvadeset i pet učenika iz deset srednjih škola, a najbolje rezultate su ostvarili slijedeći učesnici:

  1. mjesto kao i novčanu nagradu dijele: Ema Huseinbegović i Emana Kaminić, učenice Gimnazije Mostar, te Hana Šunje, učenica Srednje medicinske škole Mostar,
  2. mjesto kao i novčanu nagradu dijele: Hana Juklo, učenica Druge gimnazije Mostar i Suana Mešić, učenica Srednje škole Jablanica,
  3. mjesto kao i novčanu nagradu dijele: Hamza Džafić, učenik Karađoz-begove medrese Mostar i Naida Graho, učenica Srednje škole Konjic.

Pored dodjeljenih nagrada, žiri je donio odluku da učenici Srednje politehničke škole Eni Danović dodijeli pohvalu, a ostalim učesnicima nagradnog konkursa zahvalnice.