Mirovni događaj 2016.

Ovogodišnji, drugi po redu, Mirovni događaj održan je 18. 5. 2016. godine u prostorijama Karađoz-begove medrese. Učešće u ovoj smotri kreativnosti, promociji mira i toleranciji pod geslom različitosti kao bogatstva, uzeli su  učenici i profesori iz deset srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona. Nažalost, ove godine na samoj svečanosti – nisu bili prisutni predstavnici tri srednje škole. Međutim, treba istaći da su tokom treće sedmice u mjesecu maju, u svim školama, održane raznolike aktivnosti i na taj način je obilježena Mirovna sedmica, što je i samim Kalendarom aktivnosti planirano i jednako vrijedi za sve osnovne i srednje škole Hercegovačko-neretvanskog kantona. Za razliku od prethodnih godina, kada se na nivou svake škole obilježavao i Mirovni događaj, od prošle godine to se odvija na jednom mjestu, tako da se svi učenici i profesori, odnosno škola, predstave na jednom mjestu.

Atmosfera u Karađoz-begovoj medresi, dostizala je u pojedinim trenucima, svoj maksimum, u smislu emocija, doživljaja i unošenja pozitivne energije u samoj izvedbi i među učesnicima. Jednostavno, svi učesnici, bez obzira što se nije radilo o takmičenju, željeli su da se predstave što bolje. Sam program je bio ispunjen raznolikošću: od muzičkih tačaka klasične muzike, narodnog melosa, plesa, recitacija, igrokaza do raznolikosti rada samih sekcija: literarna, likovna, recitatorska, odnosno načina izvedbe i vrste žanra.

Zahvaljujući radu kordinatora vannastavnih aktivnosti u školama je urađena selekcija aktivnosti koje su realizovane tokom Sedmice mira, tako da je na Mirovnom događaju predstavljena, ona, najbolje pripremljena tačka. S koliko entuzijazma rade skoro svi profesori na nivou škola implementirajući „Obrazovanja za mir“, projekat koji je počeo s radom 2002. godine, najbolje govore fotografije.

Budući da je iza nas već jedan realizovani zajednički Mirovni događaj, to je na ovogodišnjem Mirovnom događaju promovisan Zbornik radova u kojem se mogu naći radovi svih 13 škola HNK-a kojima su se predstavile prošle školske godine.